JOHTAJAN PALSTA

”Elämässä on kaksi tärkeää valintaa: hyväksyä olosuhteet sellaisina kuin ne ovat tai hyväksyä se, että sinulla on vastuu muuttaa olosuhteet.” (Denis Waitley)

*************************

Asiakaslähtöisyys vs. kuntatalous

6.11.2019

Joku on ehkä ministeriössä keksinyt yksinkertaisen kaavan, miten vanhuspalvelut saadaan rahoitettua. Vähennetään asiakasmäärää. Asetetaan tavoite: tietty määrä yli 75-vuotiaita hoidetaan palvelutaloissa, loput kotona. Kotona hoidettavienkin määrää pitää vähentää reilusti, jotta päästään tavoitteisiin.

Ajattelu on kuntatalouslähtöistä ja se pyyhkii pöytää asiakaslähtöisyydellä. Joko katsotaan avoimesti ja rehellisesti asiakkaan tilannetta ja kohdataan hänet. Toinen, kylmä ja epäinhimillinen vaihtoehto on pysyttäytyä numeroissa ja tavoitteissa. Sulkea silmät todellisuudelta, toivoa, että ei tapahdu mitään sellaista, mistä päädytään otsikoihin.

Päästiin tavoitteisiin. Harmi vain, että kaikkien sosiaalipalvelujen asiakkaiden kohdalla tavoitteet (arvokas vanhuus, itsemääräämisoikeus, oman toimijuuden vahvistaminen) eivät nyt toteutuneet, mutta minkäs teet. Tärkeitä kun on tulos. Vai onko?

Vesa